Dinkel- & dadel kanelbullar

Nu äntligen kommer receptet på dessa godingarna! Äntligen hittat en mysig liten blogg om mat och bakning så ska inte ta åt mig äran av dessa. Nyfikna? Så kika in HÄR.  Receptet kommer från denna blogg men bilderna är mina. 

ca 24 st
Fyllning:

150 g urkärnade dadlar, grovt hackade
0,75 dl vatten
100 g mjukt ekologiskt smör
3 msk kanel

Deg:
2 tsk vaniljpulver
1 msk nymald kardemumma
5 dl ekologisk mjölk
50 g färsk jäst
½ dl Sucanat alt. rårörsocker
½ tsk salt
150 g mjukt ekologiskt smör
1 ekologiskt ägg, uppvispat
9 dl dinkelmjöl, siktat
ca 5 dl vetemjöl special

1 ekologiskt ägg, uppvispat
sesamfrön, gärna oskalade

Gör så här:
Blötlägg dadlarna i vattnet i minst 2 h. Blanda vaniljpulver och kardemumma i mjölken och värm till fingervarmt (37°). Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Häll därefter i resten av mjölken, salt, socker, smör och ägg. Tillsätt dinkelmjöl, lite i taget och därefter vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i en timme.

Under tiden som degen jäser mixa ihop dadlar, vatten, smör och kanel till en jämn fyllning.



När degen jäst klart ta upp den på mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda lite och kavla ut till en rektangel. Bred hälften av kanelfyllningen över rektangeln. Vik in de två långsidorna så att du får tre lager ovanpå varandra. Skär i ca 2 cm breda skivor. Snurra skivorna två gånger och vik in kanterna i mitten och lägg varje bit i en bullform på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Värm ugnen till 250°. Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ca 10 minuter i den nedre delen av ugnen tills bullarna har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något och njut!


Kommentarer
Postat av: Nina

Men gud vad gott! :)

Svar: Ja! Riktigt goda var dom : ) Du måste testa doom!
olivia eriksson

2012-11-06 @ 12:44:19
URL: http://najna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0